وبلاگ حرفه و فن
حرفه و فن

نقره فعال خاصیت میکروب کشی دارد.برای تصفیه آب درتصفیه خانگی وشهری استفاده می شود:

انو نقره از هزاران سال قبل به عنوان ماده ضد میکروبی شناخته شده است. در زمان های گذشته نقره را به صورت گرد ریز آسیاب می کردند و در آب می ریختند تا از ایجاد عفونت و سایر بیماری ها جلوگیری نمایند. اما امروزه با استفاده از فناوری نانو و به کمک روش های ویژه و بسیار پیشرفته ، نقره را به ابعاد بسیار ریز ، در حد نانو متر در می آورند. نانو متر یکی از ریز ترین واحد های طول است که بشر امروزه به کمک میکروسکوپ های پیشرفته قادر به اندازه گیری و مشاهده آن است. یک ذره نقره یک نانو متری حدود 80000 برابر کوچکتر از قطر موی انسان است . با ریز شدن مواد ، سطح تماس آنها با محیط و در نتیجه فعالیت آنها افزایش می یابد . به همین علت ، نانو نقره در مقادیر بسیار اندک در حدPPM  فعالیت ضد میکروبی بسیار مناسبی از خود نشان می دهد.به تازگی نشان داده شده است که علاوه بر باکتری ها و قارچ ها ، نانو نقره توانایی از بین بردن ویروس های خطرناکی همچون HIV  ( عامل بیماری ایدز) و هپاتیت B  را دارد.

دانشمندان مكانیسم های متفاوتی را برای تبیین اثرگذاری نقره بر میكروبها یافته اند. به دلیل همین تعدد مكانیسم ها است كه میكروبها نمیتوانند نسبت به نقره سازگار شوند و یا مقاومت پیدا كنند.امروزه به مدد فناوری نانو ساخت ذرات نقره در ابعاد نانو میسر گشته است  ذرات نانو نقره به ما این امكان را میدهند كه با كمترین غلظت خاصیت ضد میكروبی بسیار قوی را از فلز نقره شاهد باشیم.در میان مكانیسم های متعددی كه از فلز نانو نقره شناخته شده است ، دو مكانیسم بصورت بارز در نظر گرفته می شود كه به شرح زیر است.

مكانیسم یونی:در این مكانیسم ذرات نانو نقره فلزی به مرور زمان یون های Ag+ را از خود ساطع میكنند. این یونها طی واكنش جانشینی باندهای  HS- را در جداره میكرو ارگانیسم  به باندهای AgS- تبدیل می كنند كه نتیجه این واكنش تاتوره شدن و تلف شدن میكرو ارگانیسم است.

محصولات ساخته شده از نانو نقره

1-   کلوئید2-       کامپوزیت 3 -  محصولات پوششی

 4 -   منسوجات  5  -  پلیمر

6- جوراب و اسپری 7 - سیستم های تصفیه آب

 8- محلول های کشاورزی

9-  محلول های دامپزشکی   10-   مبارزه با سرطان

 

برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی
شیشه دو جداره چیست؟

شیشه دو جداره از به هم چسباندن یک یا چند قاب شیشه ای موازی برای به وجود آوردن یک واحد غیر قابل نفوذ تشکیل میشود.واصل آن برای به وجود آوردن محفظه ای همگن از هوای خشک یا با گاز که بین یک یا چند جداره پر میشود استوار است.



ادامه مطلب ...
برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی

 امروزه در صنایع مختلف فلزی ،با وجود فلزات آهنی استفاده از فلزات غیر آهنی نیز اجتناب ناپذیر است .فلزات غیر آهنی را میتوان به دو گروه :فلزات سنگین و فلزات سبک تقسیم نمود

فلزات غیر آهنی سنگین وآلیاژهای آنها

                                      

فلزاتی که جرم مخصوص آنها بیشتراز  باشد فلزات سنگین نامیده میشود.

مهمترین آنها عبارتند از :مس،روی، قلع، سرب، نیکل، کرم، ولفرام، مولبیدن، کبالت ،منگنز،آنتیموان، کادیم،بیسموت،جیوه، و فلزات قیمتی مثل :نقره،طلا،پلاتین

در اکثر موارد با آلیاژ کردن ،سختی و استحکام مواد افزایش یافته و در مواقع براده برداری ،براده های کوتا هتری به دست میدهندو همچنین میتوان رنگ فلزات را با آلیاژ کردن تغییر داد اما دوام و خوردگی فلزات غیر آهنی در اثر الیاژ کردن اغلب تقلیل میابد.

هرچه درجه خلوص فلزی بیشتر باشد به همان نسبت نقطه ذوب و قابلیت هدایت الکتریکی آن افزایش میابد.

مس(cu):

جرم مخصوص و نقطه ذوب 1083درجه سانتیگراد و استحکام کششی

مس خالص فلزی است نرم با قابلیت انبساط زیاد مقطع شکسته آن به رنگ قرمز رگه دار بوده و مانند ابریشم براق است .قابلیت هدایت الکتریکی و حرارتی آن خوب و در مقابل خوردگی و حرارت مقاوم است .مس در مجاورت هوای مرطوب با اسید کربنیک موجود در هوا ترکیب میشود و در روی آن قشر نازکی به رنگ سبز به نام زنگار ( کربنات مس ) تشکیل می شود. وهمین قشر ناک است که بقیه فلز را در مقابل عوامل جوی محافظت می کند مس در مقابل اکثر اسید ها حساس است مخصوصا از تاثیر سرکه برروی آن قشر سبز رنگی به وجود می آید که فوق العاده سمی است به همین دلیل ظروف  مواد غذایی را با قشر  نازکی از قلع اندود می کنند و مورد استفاده قرار می دهند منابع اعظیم مس سرچشمه با 850 میلیون تن سنگ معدن که ایران را به عنوان یکی از تولید کنندگان جهانی مس معرفی کرده است

موارد استفاده از مس: انواع سیم، شمش، هویه کاری و .... می باشد.

سنگ های معدنی مس:

مس در طبیعت به ندرت به صورت خالص وجود دارد  و معمولا به صورت سنگ های اکسیده ( مس واکسیژن ) در سطح زمین و سنگ های سولفوره (مس ،آهن  و گوگرد ) در عمق بیشتری از قشر زمین وجود دارد .

تهیه مس :

استفاده مستقیم از سنگ های معدنی مس به دلیل کم عیار بودن آنها مقرون به صرفه نیست و لازم است ابتدا آن را پر عیار کنیم.برای این منظور از روشهای مانند خرد کردن با سنگ شکن ،آسیاب کردن ساچمه ای ،  شستشو دادن و شناور کردن استفاده می شود. سنگ مس باقی مانده به صورت ترکیبات اکسیژن دار و گوگرد دار به دست می آید.

                              

خواص مکانیکی و تکنولوژیکی مس

مس فلزی نرم و چکش خوار است و عملیات مکانیکی در خواص آن تغییر ایجاد می کند مس خالص را می توان در قالبهای ماسه ای یا فلز ی ریخته گری کرد.

آلیاژ های مهم مس

برنج یکی از آلیاژهای مس و روی برنج است و بیشترین کاربرد را در میان آلیاژ های فلزات سنگین دارد . این آلیاژ ها حداقل 50% مس دارند و رنگ آنها از زرد روشن تا زرد مایل به قرمز متغیر است آلیاژ های مس و روی به دو دسته تقسیم می شود.

۱-آلیاژ های ریختگی                                   ۲- آلیاژهای خمیری

آلیاژ های ریختگری:

این آلیاژ هارا می توان به خوبی ریخته گری کرد.

آلیاژهای خمیری مس و روی این آلیاژها را ابتدا بصورت بلوکهای گرد و چهارگوش یا مستطیل میریزند و سپس با کشیدن ،نورد کاری پرس کردن و یا کوره کاری در قالب فرم مورد نظر در میاورند

اضافه کردن سرب به این آلیاژها قابلیت براده برداری آنها را افزایش میدهد.

انواع این برنج ها:

1-برنج ساده یا معمولی 5تا40درصد روی دارد که پر مصرفترین برنج است. 

2-برنج سرخ دارای 85%درصد مس و15%روی ویکی از نرم ترین وچکش خوارترین نوع برنج است

3-مفرغ جواهری10%روی دارد

4-برنج سربدار دارای ترکیبی مشابه برنج معمولی است

5-برنج قلع دار آلیاژ مس و روی با مقدار کمی قلع است

6-برنج فشنگ دارای 70%مس و30%روی

آلیاژهای مس وقلع (برنز ومفرغ)

یکی از آلیاژهای مس و قلع برنز است .اصطلاح برنز به آلیاژی اطلاق میشود که عنصر اصلی آن فلزی غیر از روی ونیکل باشد.

آلیاژ دیگر این گروه مفرغ نام دارد .و آلیاژی است از مس و  قلع و روی که حداقل67%مس داردو ممکن است فلزات دیگری مانند نیکل وسرب نیز به همراه داشته باشد.

برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی

زاماک (آلیاژ روی،  آلومنیوم ومس)

زاماک آلیاژ روی، آلومنیوم و مس است. حدوداً ۹۵% این آلیاژ را روی تشکیل داده، ۴% آلومنیوم و مقدار مس آن حدود۱%  می باشد. دمای ذوب زاماک حدود ۴۵۰درجه سانتی گراد است و تهیه این آلیاژ نیز در کوره های شعله ای والکتریکی   انجام می شود.

 

 

برای تولید این آلیاژ، ابتدا روی خالص را در کوره ذوب کرده، آلومنیوم  ومس را بصورت ماده  آلیاژی با ترکیب( آلومنیم - ۲۰ % مس ) را به آن اضافه می کنند. سپس اقدام به شمش ریزی می کنند. برای تهیه قطعات از این شمش ها اسفاده می شود. زاماک فلزی سنگین، محکم و نقره ای رنگ می باشد واشتباها در صنعت به آن سرب خشک گفته می شود. درحالیکه سرب خشک آلیاژ سرب با عنصر آنتیموان است.با توجه به خواص مناسب ریخته گری این آلیاژ واستحکام وسختی مطلوب بعنوان یک آلیاژ غیر آهنی که استحکامی معادل یک فولاد ساختمانی دارد،کاربرد این آلیاژ را کسترده نموده است. از این آلیاژ در زمینه ساخت بدنه خودرو، ساخت شیرآلات خانگی، دستگیره درب ماشین و ... استفاده می کنند.

آلومینیوم ، عنصر شیمیایی است که در جدول تناوبی دارای علامت Al وعدداتمی ۱۳ می‌باشد. آلومینیوم که عنصری نقره‌ای و انعطاف‌پذیر است، عمدتأ به صورت سنگ معدن بوکسیت یافت می‌شود و از نظر مقاومتی که در برابر اکسیداسیون دارد، همچنین وزن و قدرت آن ، قابل توجه است. آلومینیوم در صنعت برای تولید میلیونها محصول مختلف بکار می‌رود و در جهان اقتصاد ، عنصر بسیار مهمی است.

اجزای سازه‌هایی که از آلومینیوم ساخته می‌شوند، در صنعت هوانوردی و سایر مراحل حمل و نقل بسیار مهم هستند. همچنین در سازه‌هایی که در آنها وزن پایداری و مقاومت لازم هستند، وجود این عنصر اهمیت زیادی دارد.

ویژگی‌های قابل توجه

آلومینیوم ، فلزی نرم و سبک ، اما قوی است، با ظاهری نقره‌ای - خاکستری مات و لایه نازک اکسیداسیون که در اثر برخورد با هوا در سطح آن تشکیل می‌شود، از زنگ خوردگی بیشتر جلوگیری می‌کند. وزن آلومینیوم تقریبأ یک سوم فولاد یا مس است.ِ چکش خوار ، انعطاف پذیر و به راحتی خم می‌شود. همچنین بسیار بادَوام و مقاوم در برابر زنگ خوردگی است. بعلاوه ، این عنصر غیر مغناطیسی ، بدون جرقه ، دومین فلز چکش خوار و ششمین فلز انعطاف‌پذیر است.

کاربردها

چه از نظر کیفیت و چه از نظر ارزش ، آلومینیوم کاربردی‌ترین فلز بعد از آهن است و تقریبأ در تمامی بخش‌های صنعت دارای اهمیت می‌باشد. آلومینیوم خالص ، نرم و ضعیف است، اما می‌تواند آلیاژهایی را با مقادیر کمی از مس ، منیزیوم ، منگنز ، سیلیکون و دیگر عناصر بوجود آورد که این آلیاژها ویژگی‌های مفید گوناگونی دارند. این آلیاژها اجزای مهم هواپیماها و راکتها را می‌سازند.

وقتی آلومینیوم را در خلاء تبخیر کنند، پوششی تشکیل می‌دهد که هم نور مرئی و هم گرمای تابشی را منعکس می‌کند. این پوششها لایه نازک اکسید آلومینیوم محافظ را بوجود می‌آورند که همانند پوششهای نقره خاصیت خود را از دست نمی‌دهند. یکی دیگر از موارد استفاده از این فلز در لایه آینه‌های تلسکوپ‌های نجومی است.

 فهرست کاربردها

برخی از کاربردهای فراوان آلومینیوم عبارت‌اند از: حمل و نقل ( اتومبیل‌ها ، هواپیماها ، کامیون‌ها ، کشتی‌ها ، ناوگانهای دریایی ، راه آهن و ... ) بسته‌بندی ( قوطی‌ها ، فویل و... ) ساختمان ( درب ، پنجره ، دیوار پوشها و ... ) کالاهای با دوام مصرف کننده ( وسایل برقی خانگی ، وسایل آشپزخانه ، ... ) خطوط انتقال الکتریکی ( به‌علت وزن سبک اگرچه هدایت الکترِکی آن تنها 60% هدایت الکتریکی مس می‌باشد ) ماشین آلات اکسید آلومینیوم (آلومینا) بطور طبیعی و بصورت کوراندوم ، سنگ سمباده (emery) ، یاقوت (ruby) و یاقوت کبود (sapphire) یافت می‌شود که در صنعت بکار میرود.

 

برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی
 

تخریبی که در سطح قطعات فلزی یا غیر فلزی در اثر تاثیر عوامل شیمیایی و یا الکتروشیمیایی پدید می آید خوردگی نام دارد

شدت خوردگی مقدار زیادی به محیطی بستگی دارد که قطعه در آن قرار گرفته است . علاوه بر آن به درجه خلوص ساختمان مولکولی و نوع تراش سطح نیز در میزان خوردگی موثر است.

 

خوردگی و روش های جلوگیری از آن

تخریبی که در سطح قطعات فلزی یا غیر فلزی در اثر تاثیر عوامل شیمیایی و یا الکتروشیمیایی پدید می آید خوردگی نام دارد

شدت خوردگی مقدار زیادی به محیطی بستگی دارد که قطعه در آن قرار گرفته است . علاوه بر آن به درجه خلوص ساختمان مولکولی و نوع تراش سطح نیز در میزان خوردگی موثر است

انواع خوردگی

الف-خوردگی شیمیایی:سطح اکثر فلزات در اثر تاثیر عوامل شیمیایی تغییر میابد که در اینجا وجود اکسیژن و اکسیداسیون نقش مهمی دارد رطوبت هوا ،اسیدها،بازها،و محلول نمک ،گازها و بخارات نیز اثر شیمیایی روی آنها پدید می آورد و باعث ایجاد خوردگی در سطح آنها میشود

افزایش درجه حرارت و فشار سرعت خوردگی را افزایش میدهد.فلزات مقاوم در مقابل عوامل شیمیایی را فلزات نجیب گویند و مقاوم ترین آنها به ترتیب پلاتین،طلا و نقره هستند

ب-خوردگی الکترو شیمیایی :اگر یک مایع محرکه (الکترولیت)مابین دو فلزغیر متجانس قرار گیرد باعث خوردگی در یکی از آنها میشود که ممکن است این محلول اسیدی ،بازی یا نمک باشد مثلا اسید کربنیک که از ترکیب آب باران و گاز دی اکسید کربن تشکیل میشود ویا اسید سولفوریک که از ترکیب گاز so2حاصل از سو ختهای گوگرد دار بوجود می آید در خوردگی نقش بسزایی دارد که آن را باران  اسیدی مینامند.

مقاومت موتد فلزی در مقابل خوردگی:

الف :فولادهای غیر آلیاژی :این فولادها در مقابل خوردگی مقاومت کمی دارند

ب:فولادهای آلیاژی:درمقابل خوردگی مقاوم تر از فولادهای غیر آلیاژی هستند.

ج:فولادهای ضد زنگ:مقاومت بیشتری از نوع ب دارد

د:چدن-مس و آلیاژهای مس و روی(برنج) که از مس خالص مقاومت کمتری در مقابل خوردگی دارند

ه:آلومینیم خالص چون در مجاورت هوا خیلی سریع با اکسیژن ترکیب شده و لایه نازکی از اکسید روی فلز ایجاد کرده و از خوردگی بیشتر فلز جلوگیری میکند

ی:آلیاژهای آلومینیم نیز مقاومت کمی در مقابل خوردگی دارند

برای زیاد کردن عمر و دوام قطعات کار و اسکلت ها معمولا به آن بستگی دارد که انسان تا چه اندازه موفق میشود از خوردگی آنها جلوگیری کند

مهمترین روشهای محافظت قطعات در مقابل خوردگی:

الف:روکشهای غیر فلزی:روکش های غیر فلزی از تماس سطحی قطعات با موادی که میتوانند روی آن ها اثر نماید جلوگیری میکند.

1-مواد روغنی:به وسیله روغن کاری میتوان قطعات را در مقابل خوردگی محافظت کرد

2-رنگ کاری:نیز میتواند از خوردگی جلوگیری کند.

3-روکش پلاستیکی که علاوه بر محافظت ،عایق الکتریسیته نیز هستند.

4-لعاب دادن :ماده لعاب تشکیل شده از پودر شیشه و مواد رنگین که بوسیله پاشیدن بر روی سطح استفاده میشود

5-روکش دادن فولاد با مواد شیمیایی: که از مهمترین این روشها ،سیاه کردن و فسفاته کردن را میتوان نام برد

6-روکش کردن فلزات سبک با مواد شیمیایی:ایجاد یک قشر نازک بر روی فلزات

ب:روکش های فلزی  

غوطه ور کردن در فلزات مذاب:فلز پس از تمیز کردن را در فلز مذاب قرار میدهند

گالوانیزاسیون:که به وسیله استفاده از جریان برق مستقیم و یک مایع الکتریت میتوان قشر نازک و یکنواختی از یک فلز را بر روی فلز دیگرقرار داد.

-پاشیدن فلز مذاب به کمک پیستوله :در این روش فلز روکش را بوسیله پیستوله که بصورت پودر میباشد از طریق حرارت که بوسیله گاز قابل اشتعال و یا قوس الکتریکی تامین میشودبصورت مایع درآورده وسپس بکمک هوای فشرده بصورت ذرات ریزی بر روی قطعه مورد نظر میپاشند

آلیاژکردن سطحی و صفحه کشی نیز باعث میشود سطح فلز از خوردگی محافظت شود.

برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی

صفحه قبل 1 2 3 4 صفحه بعد

درباره وبلاگ

به نام خالق هستی .به وبلاگ من خوش آمدید.این وبلاگ توسط قاسمی دبیر حرفه وفن طراحی گردیده است.اميد است همکاران، دوستان و دانش آموزان عزيز با نظرات و پيشنهادات سازنده خود،در هر چه بهتر شدن مطالب اين وبلاگ مرا ياري نمايند.
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3
بازدید دیروز : 5
بازدید هفته : 18
بازدید ماه : 114
بازدید کل : 574301
تعداد مطالب : 445
تعداد نظرات : 9
تعداد آنلاین : 1